dimecres, 29 de setembre del 2010

Washington: la indístria de les idees

Històricament, els Estats Units han destacat per albergar grans metròpolis amb indústries sectorialitzades molt potents. Per exemple, durant l’era industrial, Pittsburgh es va convertir en la ciutat de l’acer. A la segona meitat del segle XX, Detroit va esdevenir la ciutat dels automòbils. Per la seva part, Los Angeles va protagonitzar l’apogeu del cinema i la televisió. I més recentment, Silicon Valley, Califòrnia, va liderar la revolució tecnològica i, Nova York, el predomini de Wall Street. En aquest context, En un article a la revista The Washingtonian, el director de la Brookings Institution, Peter W. Singer (a la foto), defensa que la “indústria de les idees” com el model propi i definitori de Washington. Més del 20% dels think tanks establerts als Estats Units es troben a Washington D.C.
Si us interessa, podeu llegir l’article aquí.

dijous, 16 de setembre del 2010

Esquerra ordeix un lobby o simplement farà campanya?

Segons publica avui El Periódico, Esquerra busca un altaveu paral·lel a la campanya de Puigcercós que freni Laporta i Carretero. I per fer-ho, el rotatiu assegura que els republicans ultimen la constitució d'una plataforma afí que demani el vot útil per a Esquerra. Uns parlen de lobbisme. Jo m’inclino més per campanya. No vull entrar a valorar aquesta suposada estratègia electoral. Ara bé, el que em sobta és la utilització que en fa El Periódico de la paraula ‘lobby’. Certament, aquesta és una paraula que té una connotació negativa (si més no a casa nostra). Voler pressionar deu significar nerviosisme per una possible fuga de vots. Per tant, s’intueix una intenció clara a l’hora de titular. Personalment, l’ortodòxia em convida a suggerir la paraula campanya. Ras i curt: fer campanya. Deixem els lobbies a Madrid, Brussel·les o Washington.

dilluns, 6 de setembre del 2010

El registre europeu de 'lobbies' arriba a les 3.000 inscripcions

El registre europeu de 'lobbies' (grups de pressió) ha arribat ja a les 3.000 inscripcions, dos anys després que es posés en marxa aquest cens de caràcter voluntari, segons ha anunciat la Comissió Europea.

El vicepresident de la CE i responsable d'Administració, Maros Sefcovic, va assenyalar en un comunicat que l'augment de les inscripcions "demostra que anem en el camí correcte" i va afegir que es tracta "d'un reconeixement per al nou pla de registre" que preparen la Comissió i el Parlament Europeu.

Un 'lobby' és una organització o grup d'interès que tracta d'influir en les decisions polítiques que es prenen a la Unió Europea. Mentre que alguns consideren necessària l'existència d'aquestes organitzacions, argumentant que formen part essencial d'un procés democràtic, altres els perceben com una fosca i il.legítima influència sobre la política que afavoreix els que disposen de més recursos per exercir la seva influència.

Al començament de 2010 s'havien registrat unes 2.300 entitats i des de llavors s'ha observat un augment constant setmanal fins a assolir el "nivell simbòlic de 3.000" a finals d'agost, destaca la Comissió.

Entre els últims organismes en registrar-es troben associacions representants de diferents àrees de negoci, ONGs, firmes consultores, centres d'estudis o "think tanks" i institucions acadèmiques.
El Parlament Europeu i la CE estan elaborant un "pla únic de registre" per al cens, el que suposarà "un incentiu addicional" per a la inscripció d'entitats, va assenyalar Sefcovic. L'Executiu comunitari preveu que el procediment comú de registre estigui operatiu a partir del juny de l'any.

Article a La Vanguardia sobre “la indústria de les idees”

Un article de Marc Bassets, corresponsal de La Vanguardia a Washington, assenyala com ha canviat el paisatge dels ‘think tanks’ amb l’arribada del president Obama a la Casa Blanca. A l’època de Bush Jr. la Heritage Foundation i l’American Enterprise Institute eren les institucions més influents. Ara, amb els demòcrates, el Center for American Progress o la Brookings han assumit aquest rol. Us deixo l’enllaç de l’article aquí.

diumenge, 5 de setembre del 2010

A Rac1 parlen sobre els 'think tanks'


Jordi Vaquer, Director del CIDOB, contesta les preguntes dels periodistes de RAC 1, Jordi Beltran i Ana Boadas sobre els think-tanks. Escolta l'entrevista aquí.