dissabte, 19 de març de 2016

Millora la transparència dels think tanks espanyols, però encara està per sota de la mitjana internacional

»De manera global, els think tanks espanyols són un 71% més transparents que fa un any

»Tot i l'empenta de la llei de transparència, les fundacions dels partits polítics segueixen presentant una puntuació molt baixa


El segon ràting de transparència dels laboratoris d'idees espanyols elaborat per l'Observatori de Think Tanks assenyala una important millora en la transparència financera. 26 organitzacions obtenen una puntuació d'entre una i cinc estrelles, component una clara majoria enfront de les 20 organitzacions amb puntuacions de zero estrelles. Cal recordar que en 2014 el resultat era invers: 26 think tanks eren completament opacs, i només 21 oferien cert grau de transparència. Tot i la millora, els resultats d'Espanya estan per sota de la mitjana internacional de 2,2 estrelles sobre 5 fixada per Transparify.

L'Observatori de Think Tanks acaba de publicar l'estudi El finançament de les idees: Índex de transparència financera dels think tanks espanyols (2015), coordinat per Jaime González-Capitel i Francesc Ponsa i basat en la metodologia de Transparify, que classifica la transparència dels think tanks entre 0 estrelles (gens transparent) i cinc estrelles (líder en transparència). Resultat d'una campanya a favor de la publicitat activa de les fonts de finançament entre els laboratoris d'idees de tot Espanya, l'estudi compara la situació actual amb el diagnòstic preliminar efectuat en 2014. L'objectivitat dels resultats s'ha garantit mitjançant un procés d’avaluació per parells.

Els 26 think tanks transparents componen una piràmide en la cimera es troba la Fundació Jaume Bofill, única institució que obté la qualificació màxima. Amb quatre estrelles segueixen la Fundació CIDOB, la Fundació Ecologia i Desenvolupament i la Fundació Catalunya Europa. A continuació se situen 5 laboratoris d'idees amb tres estrelles, 8 amb dues estrelles, i 9 amb una estrella.


En tan sols un any, gairebé una de cada tres fundacions analitzades ha millorat la seva puntuació en la valoració (32,6%), amb un augment mitjà de 1,7 estrelles. Per contra, tres fundacions van empitjorar la seva qualificació en un estel. Els 28 restants think tanks van obtenir el mateix resultat en 2014 i en 2015.

En el còmput global, la millora de la mitjana en mitja estrella, des del 0,7 fins al 1,2 del 2015, suposa un augment del 71%.

Dos factors fonamentals han contribuït a la millora que ha detectat el ràting de 2015: la campanya de comunicació de l'Observatori de Think Tanks i l'entrada en vigor de la Llei de Transparència.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada