Ara fa poc més d’un any, José Saramago va dir al Diário de Noticias que Portugal s’acabaria incorporant a Espanya com una Comunitat Autònoma més donant lloc a Iberia. Tot i que aquestes declaracions van causar polèmica en determinats sectors d’ambdós estats, aquesta és una idea que Saramago fa temps que rumia. En aquest sentit, la novel·la titualda La balsa de piedra ja recull la metafòrica separació de la península respecte Europa i la seva aproximació a l’Amèrica Llatina.
Doncs bé, sembla ser que l’estirabot de Saramago al Diário ha quallat. Concretament, dimecres es va fer públic el Barómetro de Opinión Hispano-Luso de la Universitat de Salamanca que explicita que el 40% dels portuguesos es manifesta a favor d’integrar-se en una federació amb Espanya. En canvi, a l’altra banda de la frontera les coses no es veuen igual, ja que només el 30% dels espanyols veuria amb bons ulls aquesta possibilitat.
La idea de l’Iberisme
Aquesta hipotètica aliança conformaria el país amb més territori de la Unió Europea i el cinquè en població amb més de 57 milions d’habitants. A més a més , la suma del PIB donaria com a resultat la cinquena economia d’Europa.
De ben segur, aquest escenari faria les delícies dels iberistes, els deixebles del corrent polític promogut per la burgesia intel·lectual que defensava la unió dels països peninsulars. A casa nostra, també van haver-hi intel·lectuals i polítics que van advocar per aquesta idea com Joan Maragall, Ribera i Rovira, Prat de la Riba o Cambó. L’amic i mestre Víctor Martínez-Gil ha estudiat abastament aquest moviment en el llibre El naixement de l’Iberisme catalanista (Curial, 1997).
El que perden per l’est que ho guanyin per l’oest
L’antecedent més immediat d’aquesta qüestió a Portugal és l’enquesta que el setmanari lisboeta Sol va publicar l’any 2006 i que reflectia que el 28% dels portuguesos estaria disposat a “formar un únic país amb Espanya”. Pel que sembla, uns anys més tard aquesta percentatge ha augmentat.
A Catalunya sembla ser que la tendència és una altra. El Cercle d’Estudis Sobiranistes va concloure fa un temps que la independència de Catalunya obtindria un suport del 55% en un referèndum. Així, doncs, si en un futur Catalunya opta per convertir-se en un Estat, els espanyols fills de l’”una, grande y libre” sempre tindran el consol de poder recuperar per l’oest el que han perdut per l’est.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada