dilluns, 27 de juliol del 2009

L’’Opinió Catalana’ o la creació de marcs sobre els Països catalans


Em faig ressò del segon lliurament dels “lobbies dels partits” que publica l’Avui. Si la setmana passada analitzàvem la Fundació Catalunya Oberta, ara li toca el torn al grup l’Opinió Catalana, creat per Miquel Sellarès (viquipèdia) l’any 1999.

Sellarès assegura que no es pot parlar de grup de pressió sinó d'una "suma d'individualitats que només ens uneix el projecte de construir Catalunya". La diversitat ideològica dels seus 54 membres n'és, diu, la prova més palpable, però el fet de difondre opinions de membres de l'Opinió Catalana i d'altres entitats i plataformes és una manera de mantenir viu l'imaginari dels Països Catalans i aquest discurs en els partits.

Així, doncs, més que fer ‘lobbyng’, l’Opinió pretén consolidar marcs de referència sobre els Països Catalans. És a dir, situar el sobiranisme català a l’agenda política i crear un clima d’opinió favorable. D’acord amb això, no és d’estranyar que Sellarès acusés TV3 d'estar "impregnada de l'imaginari col·lectiu espanyol". Com diu l’article de Xavier Tedó a l’Avui, Miquel Sellarès és el “guardià de l’agenda nacional”.

En contextos d’onades d’espanyolisme —com va ser el triomf de la Roja— és importantíssim que algú es preocupi per mantenir i defensar el discurs públic del sobiranisme català. La supervivència de l’independentisme català va molt lligada a la capacitat de crear discursos públics dominants sobre Catalunya i el dret de decidir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada