diumenge, 22 de novembre del 2009

O’Donell: “Les telenovel·les reflecteixen valors socialdemòcrates”




El setmanari El Temps de la setmana del 17 de novembre conté una entrevista que Violeta Tena va realitzar a Hugh O’Donell, professor de la Glasgow Caledonian University i expert en estudis culturals. Després de molts anys estudiant les telesèries des de la perspectiva dels estudis culturals, el professor O’Donell ha arribat a la conclusió que aquestes reflecteixen valors socialdemòcrates enfront dels neoliberals que es desprenen de la primacia del mercat, la cerca dels beneficis, la flexibilització del mercat de treball, l’afavoriment del mercat lliure, etcètera.

Segons O’Donell, un dels valors centrals de totes les telenovel·les és la comunitat; com també ho és de la ideologia socialdemòcrata. En aquest sentit, les sèries defensen el concepte de comunitat per sobre de l’individu. Molts dels exemples de casa nostra es poden analitzar des d’aquesta perspectiva com, per exemple, Ventdelpla o El cor de la ciutat.

En relació amb això, O’Donell conclou que el fet que ens agradin tant les telenovel·les ens aboca a la lectura que “els polítics han canviat la manera de veure el món, però nosaltres continuem amb la visió del passat”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada