diumenge, 16 d’agost del 2009

"Del cinturó roig al verd"

Segueixo fent-me ressò de l'especial de l'Avui sobre els lobbies dels partits polítics. Aquest cop és el torn d'ICV Verds-EUiA.




El pas de l'eurocomunisme a l'esquerra verda d'ICV a finals dels vuitanta ha modificat els companys de viatge dels ecosocialistes. Si el PSUC i posteriorment IC tenia en els centres de producció al cinturó roig de Barcelona el seu motor ideològic, ara la formació ecosocialista ha cedit en part aquest protagonisme als seus socis de coalició, EUiA, i es nodreix dels postulats ecologistes i pacifistes. L'entrada a la formació d'independents o de persones provinents dels moviments socials com Joan Herrera, Dolors Camats o Raül Romeva no ha fet altra cosa que accentuar aquest gir ideològic. Que un dels joves valors del partit, David Cid, comandi l'àrea de moviments socials denota l'interès d'ICV per enfortir relacions amb la societat civil organitzada. ICV treballa colze a colze i rep influència de les entitats ecologistes, i n'és el seu altaveu. El secretari general del partit, Joan Herrera, reconeix que "ens hi reunim, escoltem les seves propostes i incorporem al nostre programa electoral allò que trobem encertat". No li agrada parlar d'Ecologistes en Acció, ADENA o Greenpeace com a grups de pressió perquè "compartim objectius i treballem plegats, però no ho recollim tot mimèticament". El número dos del partit contraposa l'actitud bel·ligerant del RACC davant la limitació de la velocitat a l'àrea metropolitana "actuant com un lobbie" a la tasca que desenvolupa per exemple la Plataforma pel Transport Públic.


ICV ha posat fil a l'agulla i ha presentat al Congrés diferents proposicions de llei, com la de mobilitat sostenible, la de suficiència energètica o de fiscalitat ambiental amb aquestes associacions ecologistes per denunciar la política mediambiental del govern espanyol. ICV també ha liderat alguna proposta, com el calendari de tancament de les centrals nuclears. De fet, la relació amb aquestes entitats és tan estreta que informen ICV dels incidents que es produeixen a centrals com la d'Ascó abans i tot que ho faci el Consell de Seguretat Nuclear. Que els lligams amb els ecologistes són estrets ho demostra que el director de Greenpeace a Espanya, Juan López de Uralde, assistís a la darrera assemblea nacional d'ICV quan defuig participar en congressos de partits, o que José María González Vélez, president de l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA), donés suport a Herrera en un acte de campanya de les eleccions espanyoles. El secretari general d'ICV ha anat cultivant aquests anys a Madrid els vincles amb els principals líders ecologistes de l'Estat amb l'objectiu de teixir complicitats. L'excel·lent relació que manté amb el portaveu d'Energia d'Ecologistes en Acció, Ladislao Martínez, o amb el seu homòleg de Greenpace, Carlos Bravo, així ho avala.


La direcció d'ICV reconeix que han de traslladar els forts lligams que tenen a Espanya amb les organitzacions ecologistes a Catalunya. El desgast de formar part del govern ha comportat més d'un maldecap als ecosocialistes i ha provocat que la Plataforma en Defensa de l'Ebre reclamés el vot nul a les passades eleccions europees molesta per la gestió de la sequera. També amb alguns membres de la campanya contra el Quart Cinturó, que els acusen de renunciar als seus principis tot i que membres del partit formen part de la campanya i treballen de manera activa per canviar el projecte inicial. Toni Altaió, portaveu de l'Associació per la Defensa dels Espais Naturals de Catalunya (ADENC), un dels puntals de l'ecologisme a casa nostra, explica que "les atribucions que té ICV en la conselleria de Medi Ambient han permès augmentar la fluïdesa en els contactes".

Submissió o possibilisme
El dirigent ecologista assegura que "el fet d'estar al govern fa que es vegi obligada a negociar i això hi ha gent que ho veu com una submissió i d'altres ho interpreten com a possibilisme". Sigui com sigui, l'ADENC reconeix que ICV però també ERC tenen "més sensibilitat i es mostren més properes a les nostres reivindicacions que no pas CiU". La formació ecosocialista també està treballant a les comarques gironines amb els contraris a la línia d'alta tensió (MAT) perquè se soterri el màxim de tram possible després de fer bandera de l'oposició al projecte quan no governaven. Herrera lamenta la manca d'un "moviment ecologista potent a Catalunya que planti cara".

El pacifisme és un altre dels àmbits en què ICV ha posat més l'accent. Alguns dels seus dirigents provenen originàriament d'entitats que treballen per la pau al món i van tenir un paper actiu en la plataforma No a la Guerra. Raül Romeva, que participa a l'Escola de Cultura de Pau de la UAB, treballa per consolidar els lligams ja existents amb la Fundació per la Pau o l'Institut Català per la Pau. Alhora organitzacions com Amnistia Internacional, Intermón o Armes Sota Control utilitzen la veu de Romeva i del grup de l'Esquerra Verda Europea a Brussel·les per fer-se sentir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada