divendres, 21 d’agost del 2009

Origen militar desl think tanks

'Think tank' és un terme d’origen nord-americà que significa laboratori o tanc d’idees i, des de la dècada dels cinquanta del s-XX, s’utilitza per definir les organitzacions que intervenen en el procés polític mitjançant la producció de coneixements, la difusió de valors o l’anàlisi dels sistemes polítics i de les intervencions públiques. En relació amb això, l’origen d’aquest terme el trobem en l’àmbit militar. Durant la Segona Guerra Mundial, s’anomenava think tank a l’espai o recinte tancat i segur en el qual els científics i militars es reunien per debatre l’estratègia política. Així, doncs, la gènesi d’aquesta expressió posava l’accent en el context òptim per a la generació d’idees, estratègies i propostes.

Tot i que les primeres manifestacions dels laboratoris d’idees són d’inicis del segle XX, l’impuls d’aquestes organitzacions es deu a una sèrie de factors com el final de la Guerra Freda, els conflictes ètnics europeus, les conseqüències de la crisi econòmica internacional (atur, pobresa, marginació...) i, en una darrera instància, a l’aparició del nou panorama global després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001.

Així, doncs, l'origen militar d'aquestes organitzacions encara té un pes molt importat a l'hora de representar-les. Aquí teniu uns exemples:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada